Nyttiga växter

wpid-img_20150514_113954.jpg

Det kanske viktigaste för våra bin och humlor är att det finns en stor variation av växtfloran i deras närområde. Bin flyger cirka 3 kilometer i diameter för att hämta pollen, nektar och vatten. Om det är något riktigt bra (ur deras synvinkel) kan de flyga upp och ibland över fyra kilometer. Det gäller oftast raps som bina får maximal utdelning på vad gäller pollen och nektar. För bin är smarta och noga med att inte bränna mer energi än att de får överskott på det de hämtar hem.

wpid-img_20150515_112639.jpg

En annan viktigt sak för bin och humlor är att det finns blommande växter över hela säsongen, från tidig vår till sen höst. Så vill du plantera växter som är bra för bina, tänk på att välja flera olika sorter med varierande blomningstid. På våren är den viktigaste växten sälg. Det är ofta den första livräddaren för övervintrade och matletande bin. Därefter kommer maskrosen som ger det första riktigt ordentliga nektartillförseln. Så var rädd om maskrosorna. Hallon är en annan storfavorit hos bina, eftersom den ger nektar hela dagen. Maskrosorna ”stänger butiken” redan efter lunch.

För en komplett lista över vilka växter och blommor som ger nektar och pollen, kolla in den här sidan: Draglista för nektar, pollen och honungsdagg

 

Kommentarer inaktiverade.