Surr på stor konferens

Vi har varit på den stora Yrkesbiodlarkonferensen 2018 som arrangeras av Biodlingsföretagarna i Sverige. Vi var i Nyköping och hade turen att kunna sova på samma hotell som höll konferensen, det gjorde att nätverkandet med andra biodlare fick mer tid.

På plats i Nyköping där årets yrkesbiodlarkonferens hölls.

Hela fredagen hölls i av Jordbruksverket och då handlade det mycket om de regler annat som myndigheten har hand om. En av de viktigaste grejerna är att hålla koll på de skadedjur eller parasiter som kan drabba bisamhällen. Det finns flera skadedjur som finns i Europa men ännu inte i Sverige. Det har genomförts beredskapsövningar för att veta hur man ska agera innan något illavarslande händer.
Det togs också upp att det har kommit in falskt bivax på den svenska marknaden, och att det är väldigt viktigt att inte sprida det.

Flera intressanta föredrag hölls av biodlarkollegor från andra länder. Vi lyssnade till så väl Norge och Finland som Tyskland och Österrike.

Lördagsförmiddagen hölls årsmötet i Biodlingsföretagarna. Det är en branschförening som vi är medlemmar i, och som tyvärr drabbades av en förskingring under fjolåret då kassören tog pengarna till sin egen verksamhet och lämnade föreningen barskrapad. Årsmötet beslutade att inte bevilja den numer före detta kassören ansvarsfrihet, vilket är helt naturligt efter det inträffade.

Ett pass under helgen handlade om vad vi ser i framtiden, och vad vi i branschen kan göra för att underlätta vår verksamhet. En idé om en mobil slungningsanläggning lät väldigt intressant och många kollegor med mig törstar efter utbildning och fortbildning.

En rad verktyg, maskiner och annat honungs- och birelaterat visades upp av återförsäljare på ett mässområde i samma lokal. Vi provade allt ifrån nya handskar, tittade på dyra slungor och köpte honungsschampo.

På det stora hela var det en mycket bra helg i yrkesbiodlingens tecken. Vi tackar för ett fantastiskt arrangemanget och kommer åter nästa år!

Kommentarer inaktiverade.